Helvetia 

0
Dodajte izdelke za samo 40 € in imeli boste BREZPLAŘČNO dostavo!

Naj >>

Priprave

Pomembnost kakovostnega spanca

<< nazaj na Hypnose

 Za spanje porabimo približno tretjino svojega življenja, pa še vedno ni popolnoma raziskano, kaj se med spanjem dogaja. Prepričanje, da spimo, da bi si naše telo odpočilo, je že zastarelo, saj med spanjem pravzaprav sploh ne varčujemo z energijo. Zato je jasno, da so procesi, ki se odvijajo med spanjem, enako pomembni kot procesi, ki se odvijajo čez dan. Tudi zamisli, da je spanje izguba časa, so se izkazale za napačne, saj se je pri ljudeh, ki so bili izpostavljeni pomanjkanju spanja, pojavilo poslabšanje psihomotoričnih funkcij in upad koncentracije. Ljudje potrebujemo spanje za vzdrževanje primernega delovanja možganov (spomin, govor, ustvarjalnost), s tem pa tudi pravilnega delovanja celotnega organizma.

Optimalen čas spanja

Potreba po spanju je pri vsakem človeku drugačna, idealen čas spanja pa je 7-8 ur. Manj kot 6 ali več kot 10 ur spanja dnevno se smatra za nezdravo. Povprečen čas spanja se neprestano znižuje, kar vodi v velike težave ljudi, saj trpijo za pomanjkanjem spanca. Na začetku se to lahko kaže kot utrujenost čez dan in v upadu koncentracije, sčasoma pa lahko pomanjkanje spanca vodi do resnih motenj, kot so debelost, diabetes, imunološke težave itd. Vsi bi morali najti dovolj časa za spanje - za izboljšanje lastne kondicije in podaljšanje svojega življenja.

Kakovost spanca

Trajanje spanja je pomembno, a ni samo po sebi dovolj – pomembna je tudi kakovost spanca. Človek mora iti skozi vse faze spanca, nikakor pa niso priporočljiva zdravila, ki spodbujajo nenaravno spanje – preskočijo prvi stadij spanca in neposredno spodbujajo globok spanec. Tako je zaželeno uporabljati naravne izdelke, ki odpravljajo vzrok nespečnosti in tako izboljšujejo kakovost spanca v času spanja.

Stadiji spanja

Spanje je sestavljeno iz ciklusov, ki se ponavljajo vsakih 90-110 minut. Vsak ciklus lahko razdelimo na naslednje faze:

1. Non-REM stadij

Rahel spanec
Prva faza spanja je rahel spanec, ki traja okoli deset minut. Mišična aktivnost se upočasnjuje, nahajamo se v polsnu, ni nas težko prebuditi.

Pravi spanec
Traja približno 20 minut, upočasnjuje se dihanje in bitje srca.

Globok spanec
V tretji fazi spanja se oglasijo delta možganski valovi, upočasnjuje se bitje srca in dihanje. V četrti fazi postane dihanje ritmično, aktivnosti mišic so v veliki meri zmanjšane. Globok spanec traja približno 40 minut, iz te faze je spečega najtežje prebuditi. Ko se prebudi, je zmeden in potrebuje nekaj minut, da se popolnoma zave.

2. REM stadij
Ime REM (rapid eye movement = hitro gibanje oči) izvira iz dejstva, da se v tej fazi spanja naše oči izjemno hitro premikajo. Možgani so zelo aktivni, še bolj kot takrat, ko smo budni. Zaradi tega se pospeši ritem dihanja in poviša krvni tlak. V REM fazi začnemo sanjati. Čez noč se REM faza ponovi tri do petkrat.
 

Priporočila za zdravo spanje

Najpogostejša razloga za nespečnost sta depresija in tesnoba kot posledica hitrega načina življenja in vse večjih zahtev okolice do posameznika. Zato je nujno odstraniti primarni razlog nespečnosti (stres v službi itd.), priporočljivo pa je uporabljati naravne izdelke, ki izboljšujejo kakovost spanca in spodbujajo naraven ter miren spanec.

1. Pravilnost

 • Poskušajte se vedno buditi in iti spat ob istem času, saj ima reden urnik pozitiven vpliv na kakovost spanja.
 • Izogibajte se spanju čez dan.

 

2. Okolje

 • Opremite svojo spalnico za kakovostno spanje – soba naj bo brez hrupa in zatemnjena, priporočena temperatura je med 18 in 20°C.
 • Idealno je, če sobo pred spanjem prezračite.
 • Iz spalnice odstranite vse vire hrupa (uro, televizor itd.).

 

3. Postelja

 • Spanje ločite od vseh drugih aktivnosti.
 • Posteljo uporabljajte samo za spanje. V postelji ne jejte, berite, glejte televizije …
 • Pojdite v posteljo šele, ko ste zaspani.
 • Če ne morete zaspati, vstanite in delajte nekaj drugega, dokler ne občutite zaspanosti.
 • Iz postelje vstanite takoj, ko se prebudite.

 

4. Stimulansi

 • V večernih urah se izogibajte pijačam, kot so kava, čaj, Coca-Cola, energijske pijače...
 • Ne pijte alkoholnih pijač. Čeprav boste lažje zaspali, alkohol moti spanec, povečuje možnost zbujanja in poslabšuje kakovost spanja.
 • Ne kadite pred spanjem - nikotin stimulira in otežuje kakovostno spanje.
 • Izpustite težke večerne obroke, ne jejte pred spanjem (priporoča se, da zadnji obrok zaužijete do 3 ure pred spanjem).


 5. Psiha

 • Povečan psihološki stres in strah lahko rešite z redno telesno aktivnostjo – idealna je redna telesna vadba oziroma šport. Najmanj 3 ure pred spanjem ne opravljajte težkih fizičnih aktivnosti, lahko pa si privoščite počasen sprehod.
 • Če ste utrujeni, se ne ukvarjajte s fizičnimi aktivnostmi. Poskušajte se sprostiti s prijetnimi dejavnostmi.
 • Po večerji se poskušajte sprostiti in ne razmišljajte o težavah.
  © 2010-2024 Helvetia Apotheke